Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι προτιμότερο να είναι οργανικής καλλιέργειας και ποια μπορούν να είναι και συμβατικής;

   Μια νεαρή ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η Σίνθια Κερλ, PhD, αναρωτήθηκε αν οι οργανικές τροφές που οι φίλες της έδιναν στα παιδιά τους ήταν πραγματικά πιο υγιεινές. Κατόρθωσε να οργανώσει μια μελέτη 42 παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών μιλώντας σε οικογένειες που έβγαιναν είτε από συμβατικά είτε από σούπερ μάρκετ οργανικών προϊόντων. Επί τρεις ημέρες, οι γονείς έπρεπε να γράφουν τι ακριβώς έδιναν στα παιδιά τους να τρώνε και να πίνουν. Η διατροφή τους χαρακτηριζόταν "οργανική" αν πάνω από το 75% των τροφών ήταν οργανικό, και "συμβατική" αν πάνω από το 75% των τροφών ήταν συμβατικό. Κατόπιν η Κερλ μέτρησε τα ίχνη οργανοχλωριούχων φυτοφαρμάκων (το πιο συνηθισμένο είδος) στα ούρα των παιδιών. Διαπίστωσε ότι το επίπεδο των φυτοφαρμάκων στα ούρα των παιδιών με οργανική διατροφή ήταν σαφώς κάτω από το ελάχιστο όριο που είχε θέσει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Αντιπροσώπευε το ένα έκτο του επιπέδου αυτών των ουσιών στα ούρα παιδιών με "συμβατική" διατροφή, το οποίο ήταν τέσσερις φορές υψηλότερο από το επίσημο όριο ασφαλείας. Προφανώς οι οργανικές τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο αφού τα επίπεδα τοξικότητας τους ήταν σημαντικά μικρότερα (Aubert C., Presence de pesticides dans le lait maternel avec ou sans alimentation biologique, Paris, 1986)



   Ο Κλοντ Ομπέρ, ένας γεωπόνος που θεωρείται ο "νονός" των οργανικών καλλιεργειών στην Ευρώπη, έκανε μια παρόμοια έρευνα. Το 1986 έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συμβατικές τροφές κατά την εγκυμοσύνη τους εμφανίζουν τρεις φορές περισσότερα οργανοχλωριούχα φυτοφάρμακα στο γάλα τους σε σύγκριση με εκείνες που η διατροφή τους κατά την εγκυμοσύνη ήταν κατά 90% οργανική. 

   Όμως δεν απορροφούν όλα τα φρούτα και λαχανικά την ίδια ποσότητα φυτοφαρμάκων, οπότε δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε τα πάντα από μαγαζιά με οργανικά. Ακολουθεί ένας πίνακας με τα περισσότερο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά και τα λιγότερο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά (στα τελευταία η μέθοδος καλλιέργειας είναι λιγότερο σημαντική) (Πηγή: The Environmental Working Group)

Τα περισσότερο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά (προτιμάτε οργανικά)
Τα λιγότερο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά (η μέθοδος καλλιέργειας είναι λιγότερο σημαντική)
Μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, νεκταρίνι, φράουλα, κεράσι, φραμπουάζ, σταφύλι
Μπανάνα, πορτοκάλι, μανταρίνι, ανανάς, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, καρπούζι, δαμάσκηνο, ακτινίδιο, μύρτιλλο, μάνγκο, παπάγια
Πιπεριά, σέλινο, φασολάκια, πατάτα, σπανάκι, μαρούλι, αγγούρι, κολοκυθάκι, κολοκύθα
Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, μανιτάρι, σπαράγγι, ντομάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα, μπιζέλι, ραπανάκι, αβοκάντο


ΥΓ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα που αφορούν την πρόληψη ή/και θεραπεία του καρκίνου με φυσικές μεθόδους, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου