Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τι πρέπει να αποφεύγει όποιος έχει ή είχε καρκίνο | Μέρος 2ο


  • Κρέατα, πουλερικά και ψάρια, ψημένα στα κάρβουνα: Τον Απρίλιο του 2008, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο συνέστησε την αποφυγή του μπάρμπεκιου κρεάτων. Έπειτα από ανάλυση 7.000 ερευνών, το Ινστιτούτο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα οποιουδήποτε κρέατος -κόκκινου, πουλερικών ή ψαριών- δημιουργεί ισχυρές καρκινογόνες ενώσεις. Προφανώς, οι υψηλές θερμοκρασίες αντιδρούν με τις πρωτείνες του κόκκινου κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, παράγοντας καρκινογενείς ετεροκυκλικές αμίνες. Μια άλλη μορφή καρκινογόνων παραγόντων, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, δημιουργούνται όταν οι χυμοί του κρέατος έρχονται σε επαφή με την πηγή της θερμότητας. Κατόπιν ανεβαίνουν με τον καπνό και προσκολλώνται στο κρέας. Το Ινστιτούτο μελέτησε ιδίως επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα, μπέικο, ζαμπόν, παστουρμά, σαλάμι και όλα τα παστά, καπνιστά ή αποξηραμένα στον ήλιο κρέατα. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κρέατος αυξάνουν την παραγωγή των καρκινογόνων ουσιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται το κρέας. Η αναφορά του Ινστιτούτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "κανένα επεξεργασμένο κρέας δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση".
  • Υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης και σακχαρόζης: Η κατανάλωση αυτών των σακχάρων μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα για παγκρεατικό καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία έγινε από ερευνητές των Πανεπιστήμιων της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνια. Η φρουκτόζη υπάρχει στα φρούτα, ενώ η σακχαρόζη λαμβάνεται από το ζαχαροκάλαμο ή τα παντζάρια. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διατροφικά δεδομένα των 162.150 ατόμων που μετείχαν στην πολυεθνική μελέτης Κοόρτης Χαβάη-Λος Άντζελες, κατά την οποία αναζητήθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει την επικινδυνότητα για παγκρεατικό καρκίνο. Οι μετέχοντες που κατανάλωναν την περισσότερη φρουκτόζη είχαν αξιοσημείωτα αυξημένη επικινδυνότητα για παγκρεατικό καρκίνο, σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα φρουκτόζης. Οι μετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερους χυμούς φρούτων είχαν επίσης αυξημένη επικινδυνότητα για παγκρεατικό καρκίνο. Στα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, η υψηλή κατανάλωση σακχαρόζης συνδέθηκε με αυξημένη επικινδυνότητα για παγκρεατικό καρκίνο (Δική μου σημείωση: Τα φρούτα αν καταναλώνονται με την φλούδα τους έχουν σαφέστατα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ' ότι χωρίς αυτήν. Συνεπώς με τα παραπάνω δεν θεωρώ πως νοείται πως πρέπει κάποιος να αποφεύγει τα φρούτα εντελώς, αλλά πρόκειται για σύσταση αποφυγής των χυμών και προτίμηση κατανάλωσης του φρούτου με την φλούδα του, είτε ολόκληρο είτε μέσα σε smoothie. Άλλωστε τα φρούτα είναι γνωστό πως έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνεπώς η ολοκληρωτική αφαίρεση τους από την διατροφή θεωρώ πως θα ήταν πολύ αρνητική - θέλει μόνο προσοχή να προτιμάτε οργανικές καλλιέργειες, ειδικώς αν πρόκειται να τα τρώτε με την φλούδα τους!)
  • Κάπνισμα: Αυξάνει την επικινδυνότητα για όλους τους καρκίνους, υπονομεύοντας την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος, ενώ προκαλεί και κυτταρική φλεγμονή. Συν τοις άλλοις, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα, προκαλεί τοξίκωση από κάδμιο, γεγονός που αυξάνει άμεσα την επικινδυνότητα για καρκίνο.
  • Αντηλιακά: Όλοι οι καρκίνοι αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν ξεκίνησε η μαζική χρήση αντηλιακών και γυαλιών ηλίου. Δυστυχώς, η υπεριώδης ακτινοβολία εξουδετερώνεται εύκολα από τα παράθυρα, τα σπίτια, τα γυαλιά, τα γυαλιά ηλίου, τα αντηλιακά γαλακτώματα και τα ρούχα. Και γιατί αυτό είναι κακό; Επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά φάρμακα. Το 1933, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φως του ήλιου είναι ευεργετικό για 165 και πλέον παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων της φυματίωσης, της υπέρτασης, του διαβήτη και σχεδόν όλων των καρκίνων. Μέχρι στιγμής, καμία άλλη θεραπεία δεν έχει εμφανίσει τόσο ευρύ φάσμα θεραπευτικής επίδρασης όσο το φως του ήλιου. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι οι θεραπευτικές ακτίνες του ήλιου δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στους ασθενείς που φορούσαν γυαλιά ηλίου. Τα γυαλιά ηλίου εξουδετερώνουν σημαντικές ακτίνες του φάσματος του φωτός, οι οποίες είναι απαραίτητες για βασικές βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Μόνο όσοι "διακινδυνεύουν" την έκθεση στον ήλιο διαπιστώνουν ότι ο ήλιος τους ευεργετεί, εφόσον δεν χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου και αντηλιακά και δεν καίγονται. Στις χώρες με λίγο ήλιο, τα ποσοστά καρκίνου δέρματος είναι υψηλότερα: τα κρούσματα μελανώματος στις νήσους Ορκάδες και Σέτλαντ βόρεια της Σκωτίας, είναι δέκα φορές περισσότερα σε σχέση με αυτά των νησιών της Μεσογείου! Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα, θα υπάρξουν σε άρθρο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ευεργετική επίδραση του ήλιου και την χρήση αντηλιακών και γυαλιών.
  • Νυχτερινά ωράρια: Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) έχει προσθέσει τα νυχτερινά ωράρια στον κατάλογο των πιθανών καρκινογόνων παραγόντων, βάσει της ανάλυσης των ερευνών που ήδη υπάρχουν. Ο IARC επανεξέτασε τις μελέτες που είχαν γίνει στα άτομα τα οποία εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια, κυρίως σε νοσοκόμες και πληρώματα αεροπορικών εταιρίων. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σε σχέση με τα άτομα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια. "Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν νυχτερινή βάρδια έχουν αυξημένη επικινδυνότητα για καρκίνο", δήλωσε ο Vincent Cogliano, διευθυντής της μονάδας ταξινόμησης καρκινογόνων της IARC. Φαίνεται ότι η πολύχρονη εργασία σε νυχτερινή βάρδια συνδέεται ιδίως με την αυξημένη επικινδυνότητα για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και καρκίνο του προστάτη στους άντρες.
  • Ιονιστική ακτινοβολία: Η έκθεση στην ιονιστική ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα για συγκεκριμένους καρκίνους. Οι ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση διαταραχών όπως η ακμή και η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα για ορισμένους τύπους λευχαιμίας και λεμφωμάτων. Οι ιατρός σας δεν θα σας ενημερώσει για αυτό, αλλά είναι γεγονός ότι οι ακτίνες Χ συσσωρεύονται στο σώμα. Και κάθε ακτινογραφία αυξάνει την επικινδυνότητα, ανεξάρτητα από αν έγινε για οδοντιατρικούς λόγους, για καρκίνο χοληδόχου κύστης, σπονδυλικής στήλης, πνευμόνων ή οστών. Το 2006, μόνο στις ΗΠΑ έγιναν πάνω από 62 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες. Αυτό αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον προσωπικό μέσο όρο έκθεσης των Αμερικανών στην ακτινοβολία. Η ακτινοβολία από μια αξονική τομογραφία είναι 50 με 100 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη ακτινογραφία. Εξαιτίας της ενθάρρυνσης της χρήσης των αξονικών τομογραφιών τα τελευταία 25 χρόνια, εκατομμύρια ασθενείς εκτίθενται κάθε χρόνο, ουσιαστικά χωρίς λόγο, σε επικίνδυνες ακτινοβολίες που αυξάνουν την επικινδυνότητα για καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Δεν υπάρχουν αβλαβείς αξονικές τομογραφίες ή μαστογραφίες. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε ακτίνες Χ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού ως ενήλικοι. Οι φούρνοι μικροκυμάτων που θερμαίνονται και κατακλύζουν με ακτινοβολία την τροφή, είναι εξίσου επιβλαβείς και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του αίματος, καθώς και όγκους στον εγκέφαλο και άλλα σημεία του σώματος.

Πηγή: Ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια, Andreas Moritz, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, ISBN: 978-960-364-404-0, σελ. 140-141, 241-244



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα που αφορούν την πρόληψη ή/και θεραπεία του καρκίνου με φυσικές μεθόδους, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου