Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Βιολογικά και χορτοφαγικά εστιατόρια στην Αθήνα


   Τα πρώτα εστιατόρια στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα. Μέχρι τότε μιλούσαμε για ταβέρνες και πανδοχεία που απευθύνονταν κυρίως σε ταξιδιώτες και όχι σε μόνιμους κατοίκους. Από τότε, η μαζική εστίαση έχει αλλάξει πολύ, ενώ έχουν εμφανιστεί εστιατόρια για όλα τα γούστα, από απλές ταβέρνες και μαγειρεία, μέχρι πολυτελή εστιατόρια και φυσικά τους περίφημους χώρους ταχείας εστίασης. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα βιολογικά τρόφιμα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα της μαζικής εστίασης. Στην χώρα μας, τα εστιατόρια με κουζίνα βιολογικών πρώτων υλών δεν είναι προς το παρόν πολλά, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέροντα.

   Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι πως αντίθετα με τον τομέα παραγωγής και εμπορίας βιολογικών προϊόντων που δεν υφίσταται χωρίς πιστοποίηση, τα εστιατόρια αυτά δεν πιστοποιούνται από κανέναν εξειδικευμένο φορέα πως είναι όντως βιολογικά. (Κάποιου είδους πιστοποιητικό βιολογικής κουζίνας βρήκα εδώ, αλλά δεν κατάφερα να βρω αν υπάρχουν ήδη εστιατόρια που το έχουν αποκτήσει). Συχνά, συναντάμε στους ξενώνες ή τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια με βιολογική κουζίνα, αλλά τα αμιγώς βιολογικά εστιατόρια (αν υφίσταται μια τέτοια έννοια) είναι στην Ελλάδα λιγοστά, σε αντίθεση με το εξωτερικό. Ακολουθεί μια λίστα με εστιατόρια ή/και καφέ, που είτε χρησιμοποιούν εξ' ολοκλήρου βιολογικές πρώτες ύλες, είτε απλώς προσφέρουν ορισμένα πιάτα με αμιγώς βιολογικά υλικά. Προφανώς το κόστος κατ' άτομο, είναι ελαφρά τσιμπημένο στα περισσότερα από αυτά, αλλά φαντάζομαι πως το γευστικό αποτέλεσμα και η θρεπτικότητα των όποιων βιολογικών πιάτων θα αξίζει κάθε παραπάνω ευρώ. Αμιγώς βιολογικά πιάτα προσφέρουν τα πέντε πρώτα εστιατόρια της λίστας, τα υπόλοιπα έχουν απλώς πολλές χορτοφαγικές επιλογές ή είναι αμιγώς χορτοφαγικά -το να είσαι χορτοφάγος στην Ελλάδα, είναι ..σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν μιλάμε για εστιατόρια, οπότε το ότι βρήκα έστω δύο αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόρια, πρέπει να πω πως με ενθουσίασε!

   Να αναφέρω εδώ πως πηγή της λίστας είναι βασικά το google, αυτό εδώ το site κι αυτό εδώ, οπότε δεν έχω προσωπική άποψη για κανένα από τα εστιατόρια που αναγράφονται, εκτός από ένα. Ήθελα απλώς να έχω πρόχειρες κάποιες διευθύνσεις αν κάποια στιγμή αποφασίσω να φάω έξω που να μπορούν να μου προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια σαλάτα ως επιλογή φαγητού. Παρότι ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν στα πλαίσια ενός αντικαρκινικού τρόπου ζωής, πρέπει κάποιος να αποκλείσει το κρέας εντελώς ή μπορεί να τρώει σε μικρές ποσότητες και αραιές χρονικές περιόδους, σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν η κατανάλωση κρέατος επιτρέπεται, θα πρέπει αυτό να είναι κρέας βιολογικής εκτροφής το οποίο προέρχεται από ζώο που έχει τραφεί με χορτάρι και ζει ελεύθερο - αυτό αποκλείει σχεδόν κάθε κρέας που πωλείται στην αγορά με μοναδικές εξαιρέσεις τα κρέατα από μικρές φάρμες που έχετε μόνοι σας ανακαλύψει κι επισκεφτεί και ξέρετε με βεβαιότητα πως τα ζώα μεγαλώνουν φυσιολογικά και τρέφονται κανονικά κι όχι με καλαμπόκι, σόγια κι άλλες αμφιβόλου ποιότητας ζωοτροφές. Άρα κρέας έξω, αποκλείεται. Οπότε η λίστα σίγουρα θα φανεί χρήσιμη σε όλους σας.

   Αν κάποιος/α από εσάς έχει επισκεφτεί κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια/καφέ και θέλει να μας παραθέσει την άποψή του, ένα σχόλιο νομίζω πως θα ήταν πολύ βοηθητικό για όσους σκέφτονται να τα δοκιμάσουν, οπότε παρακαλώ να μη διστάσετε. Τέλος, εννοείται πως αυτή η ανάρτηση ΔΕΝ είναι διαφημιστική, ούτε έχω προσωπική, άμεση ή έμμεση, σχέση με οποιονδήποτε από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αναφέρονται. 



  1.  Γιάντες: Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 330136
  2. GreenNature: Αριστείδου 2 και πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Αθήνα, 211 40999263
  3. Παιωνία: Αμφικτύονος 12 και Πουλόπουλου 8, Θησείο, 210 3410260
  4. Nice and easy: Σκουφά και Ομήρου 60, Κολωνάκι, 210 3617201
  5. Bio Bistro: Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7226213 (ελπίζω να δουλεύει, δεν μπορώ να το σιγουρέψω!)
  6. Avocado: Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237879 (αποκλειστικά χορτοφαγικό!)
  7. PureBliss: Ρόμβης 24, Αθήνα, 210 3250362 (το μοναδικό στην λίστα που έχω επισκεφτεί πολύ παλιά. Είναι κυρίως καφέ, αλλά αν θυμάμαι καλά προσφέρει και κάποια πιάτα. Έχει καταπληκτικούς χυμούς λαχανικών και φρούτων!)
  8. Raja Jee: Σοφοκλέους 57, Ψυρρή, 210 3245272 (για αυθεντικό φαλάφελ με χούμους. Απ' όσο διάβασα ενδείκνυται μόνο για μεσημεριανές επισκέψεις, λόγω επικινδυνότητας της περιοχής)
  9. Rosebud: Σκουφά 40 και Ομήρου, 210 3392370 (Gourmet χορτοφαγικό εστιατόριο από τον Νοέμβρη του 2012. Απ' όσο κατάλαβα, έχει και vegan και raw vegan πιάτα, εκτός από τα "απλά" χορτοφαγικά)
  10. Falafellas: Αιόλου 51, Αθήνα, 210 3239809 (Ανοιχτό μόνο ώρες καταστημάτων) - To έχω δοκιμάσει και ήταν παραπάνω από εξαιρετικό! Απίστευτα φθηνό, γευστικό, το μόνο "αρνητικό" είναι πως συνήθως πρέπει να περιμένεις σε ουρά για να εξυπηρετηθείς!
Άντε και καλή μας όρεξη!
Κωνσταντίνα

ΥΓ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα που αφορούν την πρόληψη ή/και θεραπεία του καρκίνου με φυσικές μεθόδους, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου