Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η Dr Kelly Terner εξηγεί τις τελευταίες πληροφορίες που ανακάλυψε σχετικά με την ριζοσπαστική υποτροπή του καρκίνου

   Πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στο Amazon το νέο βιβλίο RADICAL REMISSION by Kelly A. Turner, Ph.D., από τους HarperCollins Publishers, Copyright 2014, το οποίο έχω ήδη παραγγείλει και θα έχω στα χέρια μου κατά τα μέσα Απρίλη. Σήμερα βρήκα αυτό εδώ το άρθρο, το οποίο περιέχει κάποιες πληροφορίες από το πολυαναμενόμενο αυτό βιβλίο και σκέφτηκα πως θα ήταν ενδιαφέρον να το μεταφράσω, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να το διαβάσουν και να ωφεληθούν από τις πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες του.
  
   Να ενημερώσω εδώ πως απαγορεύεται η αντιγραφή ή η αναδημοσίευση του κειμένου, χωρίς αναφορά πηγής. 



Ριζοσπαστική Αλλαγή Διατροφής

Όχι Γλυκά, Όχι Κρέας, Όχι Γαλακτοκομικά, Όχι Επεξεργασμένες Τροφές

   Το μεγαλύτερο μέρος των επιζώντων με ριζοσπαστικές υποτροπές που εξακολουθώ να διερευνώ αναφέρουν πως μείωσαν ή αφαίρεσαν εντελώς τα γλυκά (ζάχαρη), το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα από την διατροφή τους προκειμένου να βοηθήσουν τους εαυτούς τους να ιαθούν. Ας ξεκινήσουμε με την ζάχαρη.  Έχει συζητηθεί ευρέως η σύνδεση ανάμεσα στην ζάχαρη και τον καρκίνο και υπάρχει σίγουρα καλός λόγος. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν (δηλαδή μεταβολίζουν) την ζάχαρη –γλυκόζη– με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Ακριβώς έτσι δουλεύει και το λεγόμενο Pet Scan (διαθέσιμο στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ στην Ελλάδα) (PET: Positron Emission Tomograpgy, δηλαδή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων): πρώτα πίνεις ένα ποτήρι γλυκόζης (συνηθέστερα στην δίνουν σε ενέσιμη μορφή) και μετά ο τομογράφος ανιχνεύει σε ποιο σημείο του σώματός σας αυτή η γλυκόζη μεταβολίζεται ταχύτερα. Αυτά τα «καυτά σημεία» γλυκόζης είναι οι πιθανές καρκινογόνες περιοχές του σώματός σας. Παρότι οι ερευνητές δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι ως προς το αν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, προκαλεί καρκίνο, αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως, άπαξ και εμφανιστούν καρκινικά κύτταρα στο σώμα σας, αυτά καταναλώνουν από δέκα έως πενήντα φορές περισσότερη γλυκόζη από τα φυσιολογικά κύτταρα. Συνεπώς, είναι απολύτως λογικό ένας καρκινοπαθής να μειώσει την επεξεργασμένη ζάχαρη από την διατροφή του όσο περισσότερο μπορεί, έτσι ώστε να αποφύγει να «ταίσει» τα καρκινικά του κύτταρα, βασιζόμενος έτσι μόνο στην γλυκόζη που μπορεί να βρει φυσιολογικά στα φρούτα και λαχανικά. Γνωρίζοντας ότι ο μέσος Αμερικανός τρώει ποσότητα ζάχαρης ισοδύναμη με εικοσιδύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα –όταν θα έπρεπε να τρώει μόνο έξι με εννιά το πολύ κουταλάκια– αυτό σημαίνει πως υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για βελτίωση, είτε υπάρχει θέμα καρκίνου, είτε όχι.

   Ένας επιζών με ριζοσπαστική υποτροπή ο οποίος άλλαξε την διατροφή του – και συγκεκριμένα, έκοψε την ζάχαρη – είναι ένας άντρας ονόματι «Ron». Ο Ron διαγνώστηκε με καρκίνο στον προστάτη στην ηλικία των πενήντα τεσσάρων. Οι αιματολογικές του εξετάσεις ήταν θετικές για καρκίνο προστάστη (Gleason σκορ: 6 και επίπεδα PSA*: 5.2), ενώ δύο από τα δώδεκα δείγματα που έστειλε για βιοψία διαγνώστηκαν ως καρκινικά. Συνεπώς, οι ιατροί του, του συνέστησαν άμεση χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του προστάστη. Ο Ron όμως είχε πρόσφατα ακούσει πως κάποιος είχε θεραπευτεί από τον καρκίνο μέσω της διατροφής και ήθελε πρώτα να δοκιμάσει αυτή την επιλογή. Δεν υπήρχε εξειδικευμένος ογκολόγος ή διατροφολόγος στην αγροτική πόλη που ζούσε, οπότε ξεκίνησε να διαβάζει βιβλία και άρθρα που εξηγούσαν  πώς τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και πόσα τυπικά αμερικάνικα (και όχι μόνο) φαγητά, όπως οι λευκές πατάτες και το λευκό ψωμί, την περιέχουν. Μετά από μερικές εβδομάδες έντονης έρευνας, ο Ron αποφάσισε να αναβάλλει το χειρουργείο για λίγο και να προσπαθήσει αντ’ αυτού να αλλάξει την διατροφή του: 

   «Ο Καρκίνος ήταν μάλλον το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη, γιατί ενώ πάντα γυμναζόμουν πολύ, δεν έτρωγα τόσο καλά. Ήμουν πάρα πολύ εξαρτημένος από την ζάχαρη... [Για να ξεφορτωθώ τον καρκίνο μου,] αφαίρεσα εντελώς την ζάχαρη από την διατροφή μου και όλα τα λευκά προϊόντα. Όχι άσπρες πατάτες, όχι λευκό ψωμί. Και άρχισα να τρώω πολλά πράσινα λαχανικά και να κάνω πολλούς χυμούς από λάχανο, τους οποίους ακόμα κάνω, αλλά όχι όσο συχνά θα μπορούσα... Οι καρκίνοι είναι αναεροβικοί.... και η γλυκόζη είναι μεταφορέας αζώτου και άρα τους θρέφει. Οπότε, αν μπορείς απλά να κόψεις αυτήν μεταφορά, ο καρκίνος δεν πρόκειται να τα καταφέρει». 

   Αφότου άλλαξε την διατροφή του με αυτόν τον τρόπο, τα επίπεδα του PSA του Ron έπεσαν σε ένα υγιές 1,3 σε λιγότερο από ένα χρόνο – και έτσι απέφυγε να αφαιρέσει τον προστάτη του, γλιτώνοντας έτσι πιθανές, μόνιμες, αρνητικές παρενέργειες στην ουροποιητική και σεξουαλική του λειτουργία. Είναι χωρίς καρκίνο για περισσότερα από επτά χρόνια.

   *  Ο όρος PSA σημαίνει Prostate Specific Antigen, δηλαδή Ειδικό Αντιγόνο Προστάτη, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί μέσω μιας αιματολογικής εξέτασης και χρησιμοποιείται για να προβλέψει την παρουσία ή/και επανεμφάνιση προστατικού καρκίνου.


Χρησιμοποιώντας Βότανα και Συμπληρώματα Διατροφής


   Παρότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνά μου, εγκωμιάζουν τα θετικά των συμπληρωμάτων διατροφής στην ταχύτερη ανάκτηση υγείας και ισορροπίας ενός άρρωστου σώματος, όλοι θεωρούν πως δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτά σαν να είναι μαγικά χάπια. Δυστυχώς, οι Αμερικανοί (και όχι μόνο αυτοί) σε γενικές γραμμές έχουν γίνει αρκετά παθητικοί όσον αφορά στην φροντίδα του σώματός τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν στο σώμα τους, αρκεί μετά απλώς να πάρουν ένα χαπάκι όταν τα πράγματα αρχίσουν να μη πηγαίνουν τόσο καλά. Για παράδειγμα, όταν η πίεση τους είναι υψηλή, πρώτα παίρνουν χάπι πίεσης αντί να μειώσουν το στρες τους και να αυξήσουν τον ύπνο τους. Όταν έχουν χρόνιους πόνους μέση, πρώτα θα πάρουν χάπια και μετά θα σκεφτούν να μειώσουν  τον χρόνο που περνάνε καθισμένοι σε μια καρέκλα και να αυξήσουν την ποσότητα της άσκησης που κάνουν κάθε εβδομάδα.  
Παρόμοια, η λύση στον καρκίνο δεν είναι απλώς να πάρουμε συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα σίγουρα έχουν θέση εδώ: αναπληρώνουν όλες τις ζωτικές θρεπτικές ουσίες και μέταλλα που συνήθως δεν περιέχονται πια στο φαγητό που τρώμε και επιπλέον βοηθάνε το σώμα να αποτοξινωθεί από τα χημικά του μοντέρνου περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Παρόλα αυτά, δεν είναι η μία και μόνη λύση.

   Ένας επιζών με ριζοσπαστική υποτροπή ο οποίος νιώθει πολύ καλά με τα συμπληρώματα είναι ένας υπέρμαχος των φυσικών θεραπειών, ονόματι Chris Wark. Ήταν μόλις είκοσι-έξι χρονών, όταν έλαβε την σοκαριστική διάγνωση πως είχε καρκίνο στο πάγκρεας σταδίου 3 και αμέσως έσπευσε στο χειρουργείο. Παρότι του αφαίρεσαν επιτυχώς έναν μεγάλο όγκο από το έντερό του, οι ιατροί του επέμεναν πως έπρεπε να ακολουθήσει χημειοθεραπεία, επειδή ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του. Παρά την φανερή απογοήτευση των ιατρών, ο Chris αρνήθηκε την χημειοθεραπεία, λέγοντας πως πρώτα ήθελε να δοκιμάσει πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας. Οι ιατροί του, τον αποκάλεσαν «τρελό». 

   Παρόλα αυτά, ο Chris συνέχισε με το σχέδιό του και άλλαξε δραστικά την διατροφή του στα πλαίσια που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα. Τότε έψαξε για κάποιον που θα μπορούσε να τον συμβουλέψει ως προς τι συμπληρώματα θα μπορούσε να πάρει, το οποίο τον οδήγησε στον κλινικό διατροφολόγο, John Smothers στο Ερευνητικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Ευεξίας (Integrative Wellness and Research Center) στο Μέμφις, Τενεσί. Ο John ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είπε στον Chris πως έκανε το σωστό πράγμα να αρνηθεί την χημειοθεραπεία, ενώ άλλαξε την διατροφή και τον τρόπο ζωής του και αυτό έκανε τον John, σύμμαχο και φίλο αμέσως. Ο Chris περιγράφει την χρήση συμπληρωμάτων ως εξής:

   «Παράλληλα με μια αυστηρή αντικαρκινική δίαιτα, ο διατροφολόγος μου, μου συνέστησε διάφορα διατροφοδραστικής ποιότητας φυτικά συμπληρώματα για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα κοινά σε όλους τους καρκινοπαθείς: αποτοξίνωση ήπατος, κάντιντα/ανάπτυξη μυκητών, παράσιτα, καταστολή λειτουργίας ανοσοποιητικού συστήματος και διατροφικές ελλείψεις. Ωστόσο, μια ριζοσπαστική αλλαγή στην διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι θεμελιώδης στην ίαση: τα συμπληρώματα διατροφής είναι «συμπληρωματικά». Τα σωστά συμπληρώματα μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερο τις θεραπευτικές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά αν δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται στην διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα σας κάνουν πολλά. Με άλλα λόγια, αν εξακολουθείτε να τρώτε επεξεργασμένες τροφές, να πίνετε μπύρες, να καπνίζετε και να μην κινείστε/γυμνάζεστε, δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά μόνο από τα συμπληρώματα. Το να παίρνετε συμπληρώματα χωρίς ριζοσπαστική αλλαγή διατροφής είναι σαν να προσπαθείτε να σβήσετε μια φωτιά με ένα νεροπίστολο». 

   Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την διάγνωσή του, ο Chris ήταν ελεύθερος καρκίνου και εξακολουθεί να είναι έτσι από το 2004. Οι ιατροί του ήταν και είναι ακόμα σπαζοκεφαλιασμένοι, αλλά ο Chris ξέρει πως οι μεγάλες αλλαγές που έκανε από την άποψη της διατροφής, του τρόπου ζωής και των συμπληρωμάτων διατροφής οδήγησαν στην ίασή του. 


Αυξάνοντας τα Θετικά Συναισθήματα


   Τα θετικά συναισθήματα που οι επιζώντες με ριζοσπαστική υποτροπή προσπαθούν να βιώνουν κάθε μέρα είναι ευτυχία, χαρά και αγάπη. Ως προς τους ορισμούς της «ευτυχίας» και της «χαράς» οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν, αλλά η έννοια της λέξης «αγάπη» όπως χρησιμοποιείται εδώ, ίσως πρέπει να εξηγηθεί περαιτέρω. 

   Σε αυτό το βιβλίο, αναφέρω τρεις τύπους αγάπης. Ο πρώτος τύπος αφορά το συναίσθημα που νιώθεις όταν αγαπάς τον εαυτό σου, την ζωή σου και τους άλλους. Είναι ένα συναίσθημα αγάπης που έρχεται από μέσα σου και το οποίο εσύ μετά μπορείς να προβάλλεις προς τα έξω στην ζωή σου. Ο δεύτερος τύπος είναι αυτός που εσύ λαμβάνεις από τους άλλους –ονομάζεται επίσης και «κοινωνική στήριξη». Επίτηδες διαχώρισα αυτά τα δύο είδη αγάπης –αυτό που εσύ δίνεις στον εαυτό σου και τους άλλους σε αντίθεση με αυτό που σου δίνουν – κι αυτό γιατί οι συμμετέχοντες στην έρευνά μου μιλούν για αυτά σαν δύο ξεχωριστές ενέργειες, και επίσης επειδή δεν υπερέχουν όλοι και στα δύο. Τέλος, ο τρίτος τύπος αγάπης, που συζητείται στο κεφάλαιο 8, είναι ένας χωρίς όρους πνευματικός τύπος αγάπης, ο οποίος δεν έχει αίσθηση ξεχωριστότητας, καμία αίσθηση του «εσύ» ή «εγώ». 
Αυτό το κεφάλαιο επικεντρώνεται στον πρώτο τύπο αγάπης, η οποία είναι η αγάπη, μαζί με την ευτυχία και την χαρά, που δημιουργείς εσύ στην ζωή σου και μετά την μεταφέρεις και στους άλλους.  Μια επιζών με ριζοσπαστική υποτροπή η οποία πραγματικά επικεντρώνεται στον πρώτο τύπο αγάπης είναι η Efrat Livny. Η Efrat διεγνώστη με καρκίνο στις ωοθήκες σταδίου 3C στην ηλικία των σαράντα εννέα. Ειρωνικά, είχε παραιτηθεί από την υψηλά στρεσσογόνο δουλειά της για να απολαύσει περισσότερο την ζωή της μόλις  τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Παρότι χρησιμοποίησε μια μεγάλη ποικιλία τόσο από συμβατικές, όσο και από εναλλακτικές θεραπείες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καρκίνο της, το ότι αύξησε τα θετικά της συναισθήματα ήταν, για εκείνη, ένα από τα σημαντικά βήματα που έκανε: 

   «Από τα πολύ πρώιμα στάδια του ταξιδιού μου στον καρκίνο, μου ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα παρέδιδα τα όπλα, αλλά θα έψαχνα τρόπους να αποδεχτώ και να γίνω φίλη με αυτό το νέο και απροσδόκητο κεφάλαιο της ζωής μου. Ήξερα πως για να τα καταφέρω, αυτό που χρειαζόμουν περισσότερο ήταν να βρω λόγους να αισθάνομαι ευγνωμοσύνη, χαρά και διασκέδαση στην ζωή μου –όσο συχνά και όσο περισσότερο μπορούσα. Η χημειοθεραπεία ήταν μια τεράστια πρόκληση για μένα. Ένιωθα τον φόβο και την αντίσταστη να αναβλύζουν από μέσα μου πριν την πρώτη μου θεραπεία. Με κάποιο τρόπο, κάπου στην μέση όλων αυτών, σκέφτηκα πως το σωστό ζευγάρι παπούτσια θα έκανε όλη την διαφορά. Οπότε μου αγόρασα ένα ζευγάρι από ψηλά, αθλητικά, μωβ μποτάκια Converse. Με έκαναν να χαμογελώ όταν έμπαινα σε εκείνο το δωμάτιο.... Ήταν αυτά τα πράγματα – χαρά, διασκέδαση, καλοσύνη, ευγνωμοσύνη– που έγιναν το αληθινό μου φάρμακο». 

   Η Efrat είναι τώρα ελεύθερη καρκίνου για περισσότερο από δώδεκα χρόνια και ακόμα εξασφαλίζει πως η χαρά, η αγάπη και η ευτυχία είναι τμήμα της καθημερινής της αγωγής υγείας. 

Μετάφραση - Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

   ΥΓ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα που αφορούν την πρόληψη ή/και θεραπεία του καρκίνου με φυσικές μεθόδους, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου