Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Πράσινο τσάι: Τι το κάνει τόσο θαυματουργό στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου;

   Ναι, ξέρω πως μίλησα ήδη για το πράσινο τσάι. Αλλά θεωρώ πως αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντικαρκινικές ουσίες, οπότε επανέρχομαι για να δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως λειτουργεί αυτό το θαυματουργό φυτό. Πηγή μου είναι και πάλι το γνωστό βιβλίο του Δρ Νταβίντ Σερβάν - Σρέμπερ "Anticancer, Ένας νέος τρόπος ζωής" (Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2008), το οποίο πιστεύω πως αξίζει πραγματικά να αγοράσετε αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα του αντικαρκινικού τρόπου ζωής. Δεν θυμάμαι τις ακριβείς χρονολογίες, αλλά ο Δρ Νταβίντ Σερβάν - Σρέμπερ έβγαλε όγκο στον εγκέφαλο, τον αφαίρεσε χειρουργικά, έκανε ακτινοβολίες και μετά την επιτυχή έκβαση όλων αυτών θεώρησε πως μπορούσε να συνεχίσει την ζωή του όπως πριν. Το αποτέλεσμα ήταν ο όγκος να επανεμφανιστεί στο ίδιο σημείο, αυτή την φορά όμως εκτός από τις συμβατικές θεραπείες, αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή να βρει το "υπόβαθρο" της ασθένειας του και να βοηθήσει τον οργανισμό του να θεραπευτεί εκ των έσω. Όλη η έρευνα που έκανε, καθώς και η περιγραφή της εμπειρίας του στην μάχη του κατά του καρκίνου, περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο, το όποιο πραγματικά συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα υγιές σώμα και μια μακροχρόνια ζωή χωρίς προβλήματα.



   Προτού μπούμε στο θέμα μας όμως, ας πούμε λίγα πράγματα για τα καρκινικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν την "κακοήθεια" με τρεις τρόπους:
  1. όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινηθεί εναντίον τους,
  2. όταν το σώμα μας αρνηθεί να δημιουργήσει την φλεγμονή χωρίς την οποία δεν μπορούν ούτε να αναπτυχθούν, ούτε να εισβάλλουν σε νέες περιοχές και
  3. όταν τα αιμοφόρα αγγεία αρνηθούν να εξαπλωθούν και να προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.
 Να αναφέρω εδώ πως όλοι μας έχουμε διαρκώς κύτταρα που μεταλλάσσονται σε καρκινικά, όμως το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί και τα ελέγχει. Άλλωστε έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται από πέντε έως σαράντα χρόνια για να μετατραπεί ένα καρκινικό κύτταρο σε επικίνδυνο όγκο - και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε ως καύσιμο για την επιβίωσή μας, καθώς και η ψυχολογία μας εμφανώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο αν τελικά κάποιο καρκινικό κύτταρο θα βρει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί προς όφελος του τις λειτουργίες του οργανισμού μας ωσάν άλλος Δούρειος Ίππος και να αναπτυχθεί σε όγκο (περισσότερες πληροφορίες για το πως δουλεύει ο καρκίνος σε επόμενο ποστ). Τέλος πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι τοξίνες του περιβάλλοντος μας (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κινητά/υπολογιστές, καρκινογόνα χημικά σε είδη περιποίησης, καλλυντικά και καθαριστικά).

   Τι κάνει όμως το πράσινο τσάι τόσο θαυματουργό και γιατί επιμένω στην αναφορά του; Όπως ήδη είπαμε, το πράσινο τσάι περιέχει πολυάριθμες πολυφαινόλες που ονομάζονται κατεχίνες. Μία από αυτές, η επιγαλλοκατεχίνη του γαλλικού οξέος ή EGCG (epigallocatechin gallate), είναι ένα από τα ισχυρότερα διατροφικά μόρια κατά του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων από καρκινικά κύτταρα. Καταστρέφεται κατά τη ζύμωση που απαιτείται για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού, αλλά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο τσάι που δεν έχει υποστεί ζύμωση κι έτσι παραμένει "πράσινο". Έπειτα από δύο ή τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι, η EGCG υπάρχει άφθονη στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα μέσα από τα τριχοειδή αγγεία. Αυτά περιβάλλουν και τρέφουν όλα τα κύτταρα του σώματος. Η EGCG εναποτίθεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου και καλύπτει τους υποδοχείς που στέλνουν το σήμα το οποίο επιτρέπει την εισβολή ξένων κυττάρων, όπως τα καρκινικά, στους γύρω ιστούς. Επίσης αποκλείει τους υποδοχείς που δίνουν την εντολή για την δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων κι έτσι ο όγκος δεν μπορεί να αναπτυχθεί (Jankun, J., S. H. Selman, R. Swiercz, et al., "Why Drinking Green Tea Could Prevent Cancer". Nature 387, no. 6.633 (1997), σελ 561 και Cao and Cao, "Angiogenesis Inhibited by Drinking Tea").
   
   Το πράσινο τσάι δρα επίσης αποτοξινωτικά για το σώμα. Ενεργοποιεί μηχανισμούς στο συκώτι που αποβάλλουν πιο γρήγορα τις καρκινικές τοξίνες από τον οργανισμο. Με λίγα λόγια είναι από τις ισχυρότερες αντικαρκινικές ουσίες που μπορεί κανείς να καταναλώσει και συνίσταται η καθημερινή της χρήση. Δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα αρκούν, προσοχή μόνο στην παρασκευή, γιατί δεν θέλει πολύ καυτό (βραστό) νερό, αλλιώς καταστρέφονται οι κατεχίνες. Μια θερμοκρασία νερού γύρω στους 70 βαθμούς είναι ιδανική για να βουτήξετε το φακελάκι σας. Αντίθετα με τις οδηγίες που συνήθως αναφέρονται στην συσκευασία, πρέπει να αφήνετε το φακελάκι μέσα στο νερό για τουλάχιστον οκτώ λεπτά (ιδανικά δέκα), ώστε να προλαβαίνουν οι κατεχίνες να εμφανιστούν και πρέπει να το καταναλώνετε εντός μιας ώρας.

Κωνσταντίνα

ΥΓ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα που αφορούν την πρόληψη ή/και θεραπεία του καρκίνου με φυσικές μεθόδους, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο facebook.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου