Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Γιατί πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε: O καρκίνος στον 21ο αιώνα

   Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να επιβιώσετε:

  1. Οι τομείς της έρευνας και θεραπείας του καρκίνου είναι εντελώς πολιτικοποιημένοι και στηρίζουν μια βιομηχανία με ένα ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 750 δισεκατομμύρια δολλάρια παγκοσμίως. Οι ιδεαλιστές θα ήθελαν να εμφανιστεί μια θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά αυτή η θεραπεία θα κατέστρεφε την πρωταρχική βάση μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον πλανήτη. Αυτό προφανώς επηρεάζει τις επιλογές που η εν λόγω βιομηχανία κάνει, καθώς και την γενικότερη συμπεριφορά της απέναντι σε λύσεις που δεν μπορούν εύκολα να μεταφραστούν σε χρήματα.
  2. Ο ιατρός σας δεν τα ξέρει όλα. Μετά την Ιατρική Σχολή, ο ιατρός σας ενημερώνεται για τις τελευταίες έρευνες μέσω ιατρικών περιοδικών τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την φαρμακοβιομηχανία. Αυτά τα περιοδικά μεροληπτούν υπέρ των πιο γνωστών ιατρικών πρακτικών επειδή αυτό προωθεί τα φαρμακευτικά προϊόντα που πληρώνουν για την ύπαρξή τους. Φυσικά ο ιατρός σας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά πρέπει να εκπαιδευτείτε μόνοι σας και να αμφισβητείτε τις προτάσεις τους όταν το κρίνετε σκόπιμο (γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσετε να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε ώστε να ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε κι όχι να φέρνετε αντιρρήσεις απλώς για να φέρετε αντιρρήσεις - προφανώς).
  3. Λιγότερο από 2% της έρευνας για καρκίνο αφορά την πρόληψη του παρότι είναι ευρέως γνωστό πως το 85% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί.
  4. Η πρόληψη του καρκίνου γίνεται με παρόμοιους τρόπους με αυτούς που εφαρμόζει κάποιος που θέλει να βοηθήσει το σώμα του να πολεμήσει τον καρκίνο (αν έχει ήδη λάβει τέτοια διάγνωση). Συνεπώς όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο πιο υγιείς θα είστε στο μέλλον και τόσο πιο πολύ θα ζήσετε χωρίς προβλήματα υγείας, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο ο καρκίνος, αλλά και διάφορες άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτης.
  Όλα αυτά πρέπει να σας θυμώσουν. Τα συναισθήματα μας οδηγούν σε πράξεις και μια μικρή δόση θυμού οδηγεί στην αποφασιστικότητα. Αρνηθείτε να συμβιβαστείτε με το άρρωστο και περιορισμένο προσδόκιμο ζωής, με τα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και την ανικανότητα να συμμετέχετε στην ΖΩΗ. Ο καρκίνος είναι μια κληρονομία που δόθηκε στους ανθρώπους λόγω των κοινωνικών αλλαγών που έγιναν στο περιβάλλον, στον τρόπο ζωής, στην στενόμυαλη χρήση φαρμάκων και σε άλλους παρόμοιους παράγοντες -όμως δεν πρέπει να τους αποδεχτείτε. Απλώς πείτε ΟΧΙ και φροντίστε να το εννοείτε. 

   Ο καρκίνος οφείλεται βασικά σε όσα το σώμα σας έχει εκτεθεί μέσω της διατροφής και του περιβάλλοντος -λιγότερο από 10% του καρκίνου οφείλεται σε γενετική προδιάθεση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι σωστή πληροφόρηση, τις σωστές έρευνες και το σωστό σχέδιο δράσης για να αλλάξετε το μέλλον σας.

   Κανείς φυσικά δεν μπορεί να σας υποσχεθεί βέβαιη θεραπεία ή πρόληψη. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχτεί στατιστικά πως το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων μπορούσαν να έχουν προληφθεί και είναι γνωστοί οι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη και μεγέθυνση των καρκινικών κυττάρων όταν υπάρχουν.

Ο Καρκίνος στον 21ο αιώνα

   Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά ο καρκίνος είναι μια μοντέρνα ασθένεια του είδους μας. Οι επιστήμες της Αιγυπτολογίας και Αρχαιολογίας καθώς και όλες οι σχετικές έρευνες μας έχουν δείξει πως ανάμεσα σε κυριολεκτικά εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) μουμιοποιημένα σώματα τα οποία έχουν μελετηθεί (σε πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα) μόνο μια και μοναδική μούμια είχε καρκίνο. Οι αιτίες θανάτου έχουν ξεκαθαριστεί απολύτως, αλλά καρκίνος δεν υπήρχε. Στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαική λογοτεχνία δε, οι αναφορές στον καρκίνο είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

   Η έρευνα που έγινε στο KNH Centre for Biomedical Egyptology στο Μάντσεστερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Cancer έλεγε τα εξής: "Ο καρκίνος είναι μια σύγχρονη ανθρωπογενής (τεχνητή) ασθένεια που δημιουργείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η μόλυνση και η διατροφή". 

   Το γεγονός ότι βρέθηκε μόνο μια περίπτωση καρκίνου ανάμεσα σε εκατοντάδες Αιγυπτιακές μούμιες και υπάρχουν μόνο ελάχιστες αναφορές καρκίνου στην λογοτεχνία, αποδεικνύει πως ο καρκίνος ήταν εξαιρετικά σπάνιος στην αρχαιότητα. Ο ρυθμός εμφάνισης της ασθένειας αυτής έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την Βιομηχανική Επανάσταση και ειδικά έχει αυξηθεί το ποσοστό του παιδικού καρκίνου -αποδεικνύοντας πως η αύξηση δεν οφείλεται απλώς στο ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
   
   Η καθηγήτρια Rosalie David της Σχολής Θετικών Επιστημών, είπε: "Σε βιομηχανοποιημένες κοινωνίας, ο καρκίνος είναι δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά στην αρχαιότητα ήταν πάρα πολύ σπάνιος. Δεν υπάρχει τίποτα στο φυσικό περιβάλλον που να προκαλεί (τα σημερινά επίπεδα) καρκίνο. Οπότε προφανώς πρόκειται για τεχνητή, ανθρωπογενή ασθένεια. Το σημαντικό στην έρευνά μας είναι ότι δίνει μια ιστορική προοπτική σε αυτή την ασθένεια. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ξεκάθαρες δηλώσεις σχετικά με τα ποσοστά καρκίνου σε κάθε κοινωνία επειδή έχουμε πλήρη άποψη. Έχουμε αναλύσει χιλιετίες, όχι απλώς εκατό χρόνια και έχουμε πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών".

  Στις πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη ιστορικά ιστολογική διάγνωση καρκίνου σε μια Αιγυπτιακή μούμια από τον καθηγητή Michael Zimmerman, έναν επισκέπτη καθηγητή στο KNH Centre, ο οποίος έχει ως βάση το Πανεπιστήμιο  Villanova στην Αμερική. Διέγνωσε καρκίνο του πρωκτού σε μια ανώνυμη μούμια, έναν "συνηθισμένο" άνθρωπο που είχε ζήσει στην Όαση Dakhleh κατά την διάρκεια της Πτολεμαϊκής περιόδου (200-400 π.Χ.).

  Ο καθηγητής Zimmerman είπε: "Σε μια αρχαία κοινωνία που δεν μπορούσε να υποστηρίξει χειρουργικές επεμβάσεις, αποδεικτικά στοιχεία του καρκίνου προφανώς θα υπήρχαν σε όλες τις περιπτώσεις. Η φυσική απουσία κακοηθειών στις μούμιες πρέπει να ερμηνευτεί ως ένδειξη σπανιότητας ύπαρξης καρκινικών όγκων στην αρχαιότητα. Άρα οι καρκινογόνοι παράγοντες σχετίζονται άμεσα με τις σύγχρονες βιομηχανοποιημένες κοινωνίες".

   Η ομάδα μελέτησε τόσο μουμοποιημένα υπολείμματα όσο και φιλολογικές μαρτυρίες της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά μόνο φιλολογικές μαρτυρίες για την αρχαία Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν καθόλου υπολείμματα για αυτή την περίοδο. Μελέτησε επίσης ιατρικές έρευνες ανθρώπινων και ζωικών υπολειμμάτων από παλιότερες περιόδους, φτάνοντας ως την εποχή των δεινοσαύρων.

   Έχει υπονοηθεί πως το μικρό προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στην αρχαιότητα απέκλειε την ανάπτυξη καρκίνου. Παρότι αυτό το στατιστικό οικοδόμημα είναι αληθινό, οι άνθρωποι στην αρχαία Αίγυπτο και Ελλάδα ζούσαν αρκετά για να αναπτύξουν ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, ασθένεια Paget στα οστά (μια διαταραχή της συντήρησης και επανόρθωσης του οστού, που οδηγεί σε αδύναμα, στρεβλωμένα και συχνά επώδυνα οστά. Είναι νόσος των ηλικιωμένων με τις περισσότερες περιπτώσεις να παρατηρούνται μετά τα 50) και οστεοπόρωση".

   Μπορείτε να βρείτε αποδείξεις της σταδιακής αύξησης στα ποσοστά καρκίνου. Για παράδειγμα, το 1940, περίπου 1 στις 20 γυναίκες στην Αμερική θα αποκτούσε καρκίνο στο στήθος κατά την διάρκεια της ζωής της, αλλά πρόσφατα, αυτό το ποσοστό έχει αλλάξει σε 1 προς 8. Αυτή τη στιγμή, 1 στους 3 ανθρώπους θα πάθει καρκίνο στην ζωή του και μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια προβλέπεται πως αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σε 1 στους 2. Τα νούμερα ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς από την Βιομηχανική Επανάσταση και μετά -το οποίο συνάδει με την δραματική αύξηση της μόλυνσης, την αύξηση των πληθυσμών και την συνακόλουθη ανάγκη για μαζικώς παραγόμενες, φθηνές πηγές φαγητού (ειδικώς τα τελευταία 50 με 60 χρόνια). Συνδυάστε το αυτό με τον καθιστικό τρόπο ζωής του 21ου αιώνα και την μαζική εμπορευματοποίηση της αγροτικής βιομηχανίας και γρήγορα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι προωθούμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών και καρκίνου. 

  Αναρίθμητες κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι αλλαγές στην διατροφή δραστικά μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης αν έχετε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Ίσως αυτό είναι απλή λογική: δώσε στο σώμα σου τα ωμά στοιχεία που χρειάζεται για να διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα, καθώς και φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ παράλληλα αποφεύγεις τους καρκινογενείς παράγοντες του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε συστηματική άσκηση (που βοηθά το λεμφικό σου σύστημα να δουλέψει, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα) και έχεις εξαλείψει πάνω από 85% των αιτιών του καρκίνου.

   Δυστυχώς, η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία (για να αναφέρουμε μερικές) έχουν εξαιρετικά έννομα συμφέροντα για να προωθούν τα προϊόντα τους ακόμα και σε βάρος του καταναλωτή και του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος και αυτό κάνει την προσπάθεια αποφυγής των καρκινογόνων συστατικών σχεδόν αδύνατη. Αλλά σε αυτό το ιστολόγιο, θα προσπαθήσω να σας δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να προτιμάτε ή να αποφεύγετε, ώστε να διατηρήσετε μια καλή υγεία που θα σας επιτρέπει να ζείτε την ζωή σας ενεργά! 

   Αν δεν θέλετε να χάνετε τις νέες αναρτήσεις, αλλά και να διαβάζετε διάφορα άρθρα σχετικά με τον καρκίνο και την πρόληψη ή θεραπεία του, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο γκρουπ μας στο Facebook

Μετάφραση - Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Πηγή: Cancer Uncensored by Christopher C. Evans, copyright 2012 ISBN: 978-1-291-24421-2


ΥΓ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα που αφορούν την πρόληψη ή/και θεραπεία του καρκίνου με φυσικές μεθόδους, μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο facebook.
   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου