Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Συστάσεις

    Όπως περιγράφει πολύ γλαφυρά ο Δρ Νταβίντ Σερβάν - Σρέμπερ στο βιβλίο του "Anticancer, Ένας νέος τρόπος ζωής" (Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2008) "η ανακάλυψη ότι έχεις καρκίνο είναι μεγάλο σοκ. Νιώθεις προδομένος από την ζωή και το ίδιο σου το σώμα. Η ανακάλυψη όμως ότι έχεις πάθει υποτροπή είναι συντριπτική. Είναι σαν να ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι το τέρας από το οποίο νόμιζες ότι είχες γλιτώσει είναι ακόμη εκεί. Είχε συνεχίσει να σε παρακολουθεί από τις σκιές και κατάφερε να σε πιάσει πάλι. Δεν θα τελείωνε ποτέ αυτός ο εφιάλτης λοιπόν; Τσακισμένος από το σοκ, θυμήθηκα αστραπιαία όλο τον πόνο και τον φόβο που είχα περάσει την πρώτη φορά. Σκέφτηκα ότι δεν είχα την δύναμη να το περάσω πάλι".


   Αλλά να που τελικά βρίσκεις την δύναμη. Τις πρώτες δύο μέρες από την διάγνωση της υποτροπής έκλαιγα συνέχεια. Φοβόμουν απίστευτα για το τι θα μου συνέβαινε και πόσο θα έπρεπε να υποφέρω μέχρι να "θεραπευτώ". Φοβόμουν πως θα πέθαινα πολύ νέα. Φοβόμουν (και φοβάμαι ακόμα) πως δεν μπορέσω να κάνω ποτέ παιδιά. Είμαι 35 ετών και πριν δύο μήνες αφαίρεσα για δεύτερη φορά ένα σάρκωμα από το δεξί μου μηρό. Οι ογκολόγοι που έχω δει όλοι θεωρούν πως πρέπει να κάνω ακτινοβολία και κάποιοι πρότειναν και προληπτική χημειοθεραπεία (!). Θεωρώ πως και οι δυο αυτές μέθοδοι "θεραπείας" έχουν ελάχιστα οφέλη (αν έχουν καν οφέλη) και απίστευτα πολλές παρενέργειες. Εν καιρώ θα αναλύσω περισσότερο την θεώρησή μου αυτή, η ουσία είναι όμως πως αυτή τη στιγμή διαθέτω κάθε λεπτό του ελεύθερου χρόνου που έχω, ώστε να μάθω περισσότερα πράγματα για το πως λειτουργεί ο καρκίνος, πως λειτουργεί το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά ώστε να ενισχύσουμε την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος (που είναι βασικά η μόνη ελπίδα σωτηρίας που έχουμε όλοι μας απέναντι σε όλες τις ασθένειες) και να βοηθήσουμε το σώμα μας να βγει νικητής απέναντι σε αυτήν την επιδημία που λέγεται καρκίνος και η οποία θερίζει από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μετά (και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο γεγονός, αρκεί κάποιος να δει πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας τα τελευταία χρόνια για να βρει και τους μεγαλύτερους ενόχους σε όλο αυτό).

   Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω αυτό το blog γιατί θεωρώ πως η γνώση είναι δύναμη και θέλω να ενημερώσω όσους περισσότερους μπορώ σχετικά με το πως μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο ή να τον νικήσουν αν τους έχει ήδη εμφανιστεί. Εννοείται πως όσα γράφω εδώ, τα ακολουθώ και η ίδια αλλά προφανώς δεν μπορώ να εγγυηθώ για την όποια αποτελεσματικότητά τους, μιας και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κέρδους, δεν υπάρχουν και ιδιαίτερες επιστημονικές έρευνες (γι' αυτό πχ είναι ελάχιστες οι έρευνες που έχουν ασχοληθεί με την σημασία της διατροφής στον καρκίνο). Οπότε αν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε, ταλαιπωρείται από αυτήν την ύπουλη ασθένεια που χρησιμοποιεί τις αδυναμίες του οργανισμού για να αναπτυχθεί, πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, συμβατική ή εναλλακτική, διαβάστε, ενημερωθείτε, ψάξτε και τελικά αποφασίστε αφού πρώτα ακούσετε το ένστικτό σας. Προσπαθήστε να μη φοβάστε (ναι, ξέρω, είναι πολύ δύσκολο) και πάρτε στα χέρια σας τον έλεγχο της ζωής σας!

   Καλώς ήρθατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου